söndag 22 december 2019

Närproducerat eller "satsning" NSK?

Om vi tar det från början är Nyköping en hockeystad. Det är sedan gammalt. Innebandyn må ta publikandelar bland lagidrotterna, men annars har alltid hockeyn varit nummer ett. Fotbollen göra sig icke besvär.

Samtidigt har det genom åren märkts ett sviktande intresse på läktarplats och såväl inom som utanför idrottslivet pratats om det närproducerade när det kommer till östra Sörmland. Om det så gäller mat eller om det gäller de lokala idrottsutövarna. Fotbollen där kanske framför allt men nu för tiden gäller det även ishockeyn. När NH gick i konkurs 2014 och de kvarvarande startade om med Gripen var det ett ruskigt drag. 800 åskådare på division 4-hockey! När Gripen som division 2- eller division 3-lag spelade träningsmatch var det mer publik på läktarna än den just då pågående "publikmatchen" för Bissarna fotboll.

Men som sagt. Sviktande intresse. Åtminstone för klent intresse hos supportrarna att ta sig till hallen. Det handlar nog inte bara om denna säsongs sportsliga fiasko, som vi ändå får säga att det är. Det handlar också om för stora förändringar för fort och att förändringen inte haft lokal prägel. Mälberg plockades in igen, på gott och ont. Men ingen kan ha varit förvånad. Nyköpings SK visste vad man skulle få. Att dessutom göra karln till såväl tränare som sportchef och själv få handplocka till andra positioner inom klubben. Hur kunde det ens möjligen bli bra? En organisation med bara nickedockor är inte utvecklande. Visst, man ska vilja åt samma håll, men det kan inte bara vara "my way eller the highway". Föreningsdemokratin ska finnas där, på samma sätt som en tränare måste ha sista ordet kring vilka övningar som ska övas och vilka som ska spela i matcherna.

Att Mälberg tvingas gå är också ett fiasko i sig. Det är en bra hockeytränare, om man vet vad man vill. Om han har rätt sorts spelare omkring sig. För nu visar det sig att spelare som varit skadade plötsligt verkar vara väldigt friska, medan en del försvunnit på märkliga och tysta sätt under säsongens lopp. Det stinker frysbox och irritation.

För klubben verkar för egen del inte tro på information utåt, med andra ord vill inte själva driva på för att skapa intresse. Ovanpå det verkar inte den lokala tidningen ha kraft, mod eller kunnande att forska i frågorna. Har det ställts några kritiska frågor på vägen över huvud taget? Eller är allt bara bra hela tiden? Dock har vi kunnat läsa att styrelsemedlemmarna i klubben gjort sig oanträffbara och de som tagit beslutet verkar inte ens våga stå för det utåt med namn.

Framför allt behöver en klubb av Nyköpings SK:s dignitet (må så vara att den är om-/nybildad) ställa sig frågan: Vad vill vi med vår verksamhet på "elit"nivå? Var det verkligen väl förankrat att ta in Mälberg och sikta uppåt, på bekostnad av den alltid så intressanta lokala prägeln?

I december månad, med en missad alletta och ett publiksnitt på 482 (578 förra grundseriesäsongen, 828 dessförinnan, 858 i alltvåan, 673 i alltrean och 880 i allfyran) åskådare, finns många frågor.

Svaren? De saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar