söndag 14 juli 2019

Sommar, sol, semester och halvtid

Det var ett tag sedan sist, ber om ursäkt för det 😀

En fotbollsmatch pågår i 90 minuter + tillägg. Vi har nu nått halvtid i årets säsonger och lagen får en välbehövlig vila för många. En tid man har att slipa på detaljer och återhämta skavanker för att vända en kanske sämre inledning än man räknat med. För andra kommer uppehållet olägligt då man är inne i "the zone" där allt fungerar.

Vad har då varit mest utmärkande i den lokala fotbollen så här långt enligt oss?

Om vi börjar med regionens nummer ett, Nyköpings BIS som huserar i div 1 norra kan man väl inte mer än säga att första halvan på säsongen har börjat "som vanligt". För tillfället parkerar man på näst sista plats, två poäng upp till kvalplats och fem poäng upp till säker mark, en otroligt svag vår där man tampas med skador tappade ledningar och avstängningar. Detta är som sagt inte första gången utan mer regel än undantag sett till de senaste säsongerna där man satt sig i tuff sits och får jaga i uppförsbacke direkt från första sparken i höst. Många av er känner säkert till att det är ju betydligt lättare att jaga än att jagas men för ett lag där man tippas övre halvan, ja till och med topplag för något år sedan, inför säsongen men sedan misslyckas måste man ta sig en funderare hur man jobbar. Ambitionen finns där, nu senast en kampanj där man kan stödja laget mot resan till Superettan. Den resan är lång och återigen kommer höstsäsongen handla om överlevnad och att hålla sig kvar, vilket jag innerligt hoppas för mitt egna intresse och då jag anser att Nyköping förtjänar ett lag i eliten. Till hösten hoppas jag man värvar in lite spets då det i den sista tredjedelen saknas det lilla extra för att kunna stänga matcherna, nu tappade man dessutom Romero till topplaget Umeå vilket är för mig ett stort frågetecken då han inte direkt rosat marknaden utan mer sett lat och icke arbetsvillig ut. Tappar man Jobarteh på mittfältet har man ytterligare problem, han är en spelare som tar jobbet och med sin rutin enkelt fördelar bollarna vidare trots att han är satt under press. Årets utropstecken hittills är Burman och Adu som är riktigt bra. Jobbar stenhårt utan gnäll, man ger och tar på planen med mycket energi. Laget försöker spela fotboll med offensiv touch men man har inte fått det att stämma. Sparka tränaren har Nyköpings BIS varit bra på i modern tid, men med tanke på att Romero sålts lär det betyda att ekonomin är fortsatt klen. Kanske för klen för att sparka en tränare. Även om det inte är Brian Clarhauts fel så brukar det vara en enkel metod som vissa gånger kan ge en liten push till laget i början. Hur som helst, en spännande höst till mötes igen för regionens nummer ett där man skulle hoppas och önska att den svårflörtade publiken kunde ta sig till Rosvalla och stötta föreningen och laget, det förtjänar de.

IK Tun dam som numera är Nyköpings nummer ett på damsidan efter att IFK Nyköping degraderats inför kommande säsong, har gjort en strålande vårsäsong och ligger på en andraplats i div 2 med endast en förlust på de inledande nio matcherna. Endast Hallsberg är bättre som är obesegrat hittills, fyra poäng före Tun. Tun som sånär besegrade just Hallsberg på bortaplan precis innan uppehållet men hemmalaget kvitterade i den 94:e minuten. Bakom jagar Västerås en poäng bakom innan det är hopp ner till fjärdeplacerade Gideonsberg. Halva säsongen är kvar och med trepoängsystemet kan det gå fort men känslan är att det är topp tre som kommer göra upp om de två platserna för avancemang. Viktigt för Tun att man fått behålla laget och framför allt Emmelie Jönsson som är den starke framåt tillsammans med Lovisa Ederström med även rutinerade kapten Hanna Lundmark som håller koll bakåt. Extra spännande att Tun har ett lag med blandat unga och "gamla" spelare vilket brukar vara ett vinnande koncept för en framgång över längre tid.

Övriga serier där saker "sticker ut". Ja i herrarnas div 3 där Hargs BK och Trosa Vagnhärad huserar är det nog ingen som kan klaga på spänningen. Från serieledning ner till nedflyttning skiljer endast elva poäng, ner till kval åtta poäng. Ett riktigt getingbo minst sagt där Trosa leder och Harg som gjorde en stark inledning som nykomling har dalat och ligger i mitten av serien, ingen går säker inför hösten.

Råby/Rönö ligger enligt min mening smått osannolikt tvåa i div 5. De senaste årens "poplag" har gjort det riktigt bra och huserar på en andra plats. Jag trodde att "magin" skulle försvinna lite och att en baksmälla på de senaste säsongernas framgång till denna säsong. I botten av samma serie tampas Stigtomta och Tystberga runt strecket på samma poäng. Stigtomta som är ett lag för div 5 men inte riktigt fått ihop det. Har sett några matcher och det klaffar inte riktigt, till hösten går rykten om att man tappar duktige kapten och målvakten Fredrik Larsson till Nyköpings BIS som gjort sig av med andremålvakten.

Nu när ni tagit ända hit får ni gärna klicka i att "följa" oss för att få uppdatering när nästa inlägg släpps. Dela även inlägget på sociala medier. Förhoppningsvis kommer det inte att dröja lika länge innan nästa inlägg Synpunkter eller tips mottages gärna.

Ha en fortsatt skön sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar